公告:
精彩视频

R C Rush輪胎問題

查看: 2144|回复: 18| [复制链接]

davychan 中级 Fans 发消息
Rush 輪胎RU0418 36x
Rush 輪胎RU0495 36vs.  vs是什麼意思?
兩組輪胎同一架車,用這兩罐胎水,RU0418 36x ,沒有問題好跑
RU0495 36vs,轉彎甩尾,直跑大油
門有時甩,有時唔甩。
vs代表什麼?
Rush 36s、36vx 、36x VR3這些英文代表什麼?

MMA喪標 RC 新手 发消息
rc evo谷主曾經回應過這問題
頭先口痕問下Rush嘅Sakuma san,香港好多人用嘅Rush呔,究竟S,X,VS,VX等有乜分別。Sakuma san嘅回覆係咁。

首先呔嘅膠質,唔計度數,主要係分為S同X兩種。S同X嘅意思係膠質嘅分別,V係代表注塑嘅模具唔同,形狀有分別。VS同VX係指膠質唔同,但使用相同模具嚟啤出嚟。

S同X係兩種特性。S係一款比較耐用嘅呔,但係必須要開呔,無論係初段磨佢,又或者係用磨呔機去磨,跟住先好用條呔,咁佢就可以提供一個耐久性唔錯,同呔開頭同尾都差唔多抓著力嘅效果。如果唔開呔就去用,呔嘅表面就會變成磨損不自然。所以佢話用呢條呔一定要開呔。

至於X同S就相反,X就係屬於唔駛點開呔都有好好抓著力嘅膠質嚟。基本上只需要磨走條骨,就可以用。X特別係越新呔抓地力越好,越舊就會時間上差咗。所以如果需要做時間,就必須要係新呔時用佢,三四轉後就做唔到時間。

所以相同溫度情況下,S適合日常去玩車用,X適合比賽做時間用。至於有V冇V就純粹形狀上差別,唔影響用嘅方法。
真的很多謝!
我以為RUSH,RU0495 36VS係地氈胎, 我買咗兩套,以為唔啱用!
開胎(磨呔)磨到怎樣先至夠?(落地行到咪叫做夠)!真係很多謝你,
Teampowers
3604RVS-V2,04RVS又代表什麼?
明白我打的字?
香港人?

MMA喪標 发表于 2024-05-21 21:45
rc evo谷主曾經回應過這問題

rc evo是否遙控工房?
是的,很久前看到的回覆
davychan 发表于 2024-05-21 22:39
真的很多謝!
我以為RUSH,RU0495 36VS係地氈胎, 我買咗兩套,以為唔啱用!
開胎(磨呔)磨到怎樣先至夠?(落地行到咪叫做夠)!真係很多謝你,
Teampowers
3604RVS-V2,04RVS又代表什麼?
明白我打的字?
香港人?

開呔是指,以慢速在場地行走5至10分鐘,不要太快,磨損了便浪費
沒有人知道teampowers輪胎?
自由的飞翔643 RC 新手 发消息
看不懂思密达
wjx460714055 论坛元老 发消息
还不如打英文